H επένδυση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στο επίκεντρο

Συνέντευξη του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, στην ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη (Τρίτη, 10 Μαΐου 2016)

11.05.2016

Συνέντευξη του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, στην ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη (Τρίτη, 10 Μαΐου 2016)

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις η δέσμευσή σας για αυτήν τη επένδυση παραμένει. Γιατί λοιπόν ήταν τόσο σημαντικά για εσάς τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια;

Γιατί η Ελλάδα είναι μια ωραία χώρα. Γιατί όλοι οι Έλληνες που έχω συναντήσει μέχρι τώρα είναι άκρως φιλικοί, πολύ εξυπηρετικοί και ζεστοί και γιατί η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο μέλλον και είναι πολύ ελκυστική τουριστικά. Και φυσικά τα αεροδρόμια είναι μέρος του κλάδου του τουρισμού. 
Αν δείτε πόσο μεγάλες είναι οι ουρές στα αεροδρόμια των νησιών, πόσο κακές οι υποδομές, διαπιστώνει κανείς ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνουν άμεσα επενδύσεις. Και αυτό κάνουμε εμείς με ευχαρίστηση. 

Πολλοί είπαν στην Ελλάδα ότι αυτή δεν είναι αποκρατικοποίηση, είναι ξεπούλημα. Είναι ξεπούλημα; Γιατί, λόγω της κρίσης, τα αεροδρόμια ήταν φθηνά, ήρθαν οι Γερμανοί, όπως λένε, και τα παίρνουν, και μάλιστα με μία σύμβαση που τους δίνει και πολλά προνόμια. 

Ήταν ένας επίσημος διαγωνισμός που πραγματοποίησε η κυβέρνηση (2013). Καταθέσαμε την υψηλότερη με διαφορά προσφορά από όλους, για αυτό και κερδίσαμε το διαγωνισμό. Και για να δώσω ένα παράδειγμα: Στη Λίμα ή σε αεροδρόμια σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου έχουν γίνει παρόμοιοι διαγωνισμοί, οι κυβερνήσεις πάντα στο τέλος κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από τα να διαχειρίζονταν τα αεροδρόμια μόνες τους. Γιατί;
Θα επενδύσουμε μόνο τον πρώτο χρόνο περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ στα αεροδρόμια με στόχο τη βελτιώση των διαδικασιών και την αύξηση της χωρητικότητας. Στη διάρκεια όλης της περιόδου παραχώρησης θα επενδύσουμε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ (περιλαμβάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις για τη συντήρηση και αύξηση της χωρητικότητας). Η ιδιοκτησία των αεροδρομίων παραμένει στο κράτος, εμείς έχουμε μόνο το δικαίωμα της λειτουργίας, αλλά παρόλα αυτά επενδύουμε. Επίσης, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, το κράτος θα εισπράττει το 1/3 των κερδών, συγκεκριμένα περίπου το 28% των κερδών κάθε χρόνο. Το κράτος θα επωφεληθεί, επίσης, από μεγαλύτερα κέρδη, που πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε με σωστή διαχείριση. 

Ποιοι είναι λοιπόν οι στόχοι σας και τι κερδίζει η ελληνική πλευρά. Δηλαδή, σε τι έχει να ωφεληθεί ακριβώς η Ελλάδα;

Θα το κάνω πολύ συγκεκριμένο. Αν δείτε σήμερα τα αεροδρόμια, το καλοκαίρι υπάρχουν μεγάλες αναμονές για τους τουρίστες. Αυτό δεν είναι ελκυστικό για αυτούς. Στέκονται στην ουρά δύο ώρες, ίσως και περισσότερο, μες στον ήλιο και σε κάθε διαδικασία πρέπει να στέκονται στην ουρά και να περιμένουν. Δεν έχουν αρκετές παροχές, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα καθώς ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης είναι μικρός και δεν υπάρχει αρκετός για τα αεροπλάνα στους χώρους στάθμευσης ή για τους επιβάτες στους τερματικούς σταθμούς. Η επένδυσή μας θα εστιάσει σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες και άνεση. Οι τουρίστες θα είναι πιο ευχαριστημένοι και θα εκτιμήσουν τα καλά διεθνή στάνταρ που γνωρίζουν από άλλα αεροδρόμια στην Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία κλπ. Επίσης, περισσότερη χωρητικότητα θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών σε ξενοδοχεία και εστιατόρεια που θα δημιουργήσει με τη σειρά της ένα πιο δυναμικό οικονομικό πειρβάλλον. 

Είναι στα σχέδιά σας η μείωση του προσωπικού;

Όχι θέλουμε να αναπτυχθούμε. Θα καταβάλουμε πάνω από 1 δισ. στο ελληνικό κράτος ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε τα αεροδρόμια και να μπορούμε να επενδύσουμε. Φυσικά και θέλουμε να βγάλουμε κέρδος, αλλά αυτό θα γίνει μόνο μέσω της ανάπτυξης. Για αυτό θα χρειαστούμε περισσότερο προσωπικό και θα κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους. 

Τι λέτε λοιπόν στους εργαζόμενους που φοβούνται ότι μία ιδιωτική εταιρεία όπως η FRAPORT θα επιδιώξει να λειτουργήσει τα αεροδρόμια με το μίνιμουμ του προσωπικού. Και είναι λογικό. Εσείς θέλετε να βγάλετε χρήματα.

Δε θα επιτύχουμε κέρδη με λιγότερο προσωπικό, αλλά έχοντας περισσότερο προσωπικό, περισσότερες πτήσεις, καλύτερο σέρβις, καλύτερες παροχές στο λιανικό εμπόριο, εστιατόρια κλπ, έτσι ώστε οι επιβάτες να μπορούν να αγοράζουν ωραία πράγματα στο αεροδρόμιο. Με όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις με τα νησιά, θα επιτυχούμε κέρδη. Όλα αυτά είναι για εμάς αποφασιστικής σημασίας. Και για αυτό θα είχε πολύ νόημα αν πάρουμε το ΟΚ από το κράτος να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους και να τους κάνουμε προσφορές. Θέλουμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί τους. Λειτουργούμε πάρα πολλά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο και έχουμε μία πολύ καλή φήμη για τη συνεργασία μας με τους εργαζόμενους. 

Θα ανεβάσετε τα τέλη αεροδρομίου;

Όλα αυτά έχουν οριστεί στη σύμβαση. Στην αρχή δεν θα υπάρξει τίποτα. Σήμερα κάθε επιβάτης στην περιοχή του Σένγκεν πληρώνει 12 ευρώ για να πετάξει και εκτός Σένγκεν 22. Σύντομα αυτό θα φθηνύνει και θα είναι για όλους κατά μέσο όρο 13 ευρώ. Άρα θα είναι το ίδιο για όλους. Μεσοπρόθεσμα, όταν θα έχουμε επενδύσει αρκετά, θα πάνε τα τέλη έως 18 ευρώ. Αλλά κι αυτό είναι φθηνότερο από αυτό που έχουν άλλα αεροδρόμια στο χώρο της Μεσογείου και δε χρειάζεται να ανησυχούν τα νησιά γιατί κι εμείς θέλουμε να έχουμε περισσότερους επιβάτες. Σίγουρα, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί με το ζήτημα αυτό. 

Όμως, Δρ. Σούλτε, τι έχει συμβεί με τη Ryanair; Πολλοί λένε, πως η αποχώρηση της Ryanair έχει να κάνει με τη δική σας παρουσία. Είναι έτσι;

Πρότινος η Ryanair ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις από φέτος σε συγκεκριμένους προορισμούς. Αυτό το χρόνο δεν λειτουργούμε εμείς τα αεροδρόμια, αυτό θα συμβεί από του χρόνου. Άρα δεν έχει να κάνει με τη Fraport και τον συνεργάτη μας - Όμιλο Κοπελούζου. Μάλλον υπήρχαν κάποιοι προορισμοί που δεν ήταν επικερδείς για τη Ryanair και προσπαθούν τώρα να βρουν μια δικαιολογία. 

Σας ανησυχούν οι πρόσφατες συνδικαλιστικές αντιδράσεις; Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για μια συμφωνία σκάνδαλο.

Νομίζω ότι είναι πολύ καλό και πολύ θετικό σημάδι για την Ελλάδα το γεγονός ότι εμείς είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε τόσα πολλά λεφτά και ότι πιστεύουμε σε αυτήν την επένδυση. Μιλώντας με άλλες επιχειρήσεις, αεροπορικές επιχειρήσεις, μας λένε: «Πηγαίνετε σας παρακαλούμε, πηγαίνετε στην Ελλάδα! Επενδύστε! Γιατί πιστεύουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να βάλουμε περισσότερες πτήσεις, αλλά δεν μπορούμε σήμερα με αυτές τις υποδομές». Στη Φρανκφούρτη και σε άλλες χώρες έχουμε πολύ καλή επαφή με τα συνδικάτα. Νομίζω η κατάσταση αυτή θα αλλάξει μόλις αναλάβουμε τη λειτουργία των αεροδρομίων και δημιουργήσουμε μία καλή συνεργασία μαζί τους. 

Σας ανησυχεί το θέμα όμως;

Όχι. Έχουμε μεγάλη εμπειρία παγκοσμίως στη συνεργασία με τα συνδικάτα και επίσης την εμπειρία από τη Φρανκφούρτη. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και με τους εργαζόμενούς μας στην Ελλάδα. Αργότερα, θα δούμε τι θα γίνει σχετικά με τα συνδικάτα.

Πώς είναι η συνεργασία σας με την κυβέρνηση; Ο αρμόδιος υπουργός είπε πως υπέγραψε την πώληση των αεροδρομίων με πόνο καρδιάς. Με πόνο ψυχής, όπως λέγεται στην Ελλάδα. Έχετε κάτι να σχολιάσετε;

Δείχνουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούμε αεροδρόμια με πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά και με μεγάλη υπευθυνότητα. Επιτρέψτε μου να πάρω ως παράδειγμα τη Λίμα: Το κράτος (Περού) σήμερα εισπράττει πολύ περισσότερα χρήματα από το αεροδρόμιο από ό,τι πριν που το διαχειριζόταν μόνο του. Το ίδιο ισχύει και στην Αττάλεια (Τουρκία). Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά είμαστε σε θέση να πούμε ότι αυτό που προσφέρουμε οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη, αύξηση της επιβατικής κίνησης, περισσότερη άνεση. Στο τέλος κι εκεί η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως «Ναι, ήταν σωστή απόφαση». Θα εργαστούμε σκληρά για να συμβεί το ίδιο κι εδώ. 

Πώς είναι όμως η συνεργασία σας; Γιατί νομίζω υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεκινήσει η νέα λειτουργία των αεροδρομίων. Και πρέπει και η σύμβαση να επικυρωθεί από τη Βουλή. Έτσι δεν είναι;

Έχετε 100% δίκιο. Η σύμβαση υπεγράφη με την κυβέρνηση το τέλος του 2015. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μόλις ενέκρινε τη σύμβαση και τώρα έχει σειρά η επικύρωση από την ελληνική Βουλή. Σε γενικές γραμμές όμως, τα βήματα γίνονται με βάση το χρονοδιάγραμμα. Μια καθυστέρηση εδώ κι εκεί είναι σύνηθες διεθνώς, καθ΄βς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο πρότζεκτ, όπου απαιτείται μεγάλη προεργασία και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να αναλύσουμε και τα 14 αεροδρόμια: αν λείπει κάπου ένα περιβαλλοντικό πιστοποιητικό ή αν δε λειτουργεί μια τεχνική εγκατάσταση, πόσο προσωπικό υπάρχει. Επαναλμβάνω ότι θέλουμε να διατηρήσουμε το προσωπικό. Υπάρχουν πολλά τεχνικά σημεία, αλλά σε γενικές γραμμές οι διαδικασίες κυλούν χωρίς χρονοτριβές. Έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση ως τελική ημερομηνία ανάληψης της λειτουργίας των αεροδρομίων το τέλος του έτους (2016). Προετοιμαζόμαστε για αυτό. 

Είναι αλήθεια ότι πριν κάποιους μήνες σκεφτήκατε να αποσύρετε την προσφορά σας;

Όχι αυτό δεν ισχύει. Όλο το χρόνο είχαμε εντατικές συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση. Έπρεπε να παραταθεί και η προθεσμία, υπήρχε μια καθυστέρηση, αλλά εμείς ήμασταν πάντα δεσμευμένοι σε αυτήν την επένδυση. Λέγαμε ξεκάθαρα ότι πιστεύουμε στην Ελλάδα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην Ελλάδα. 

Ποια αεροδρόμια έχουν προτεραιότητα για εσάς; 

Φυσικά και υπάρχουν αεροδρόμια που είναι πιο ψηλά στην ατζέντα μας. Κυρίως γιατί κάποια αεροδρόμια έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις ή επειδή υπάρχουν αεροδρόμια τα οποία έχουν θέματα ασφάλειας. Θα πρέπει να φροντίσουμε για αυτά πρώτα, εάν είναι δυνατόν μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας. Υποσχεθήκαμε ότι η αποκαλούμενη πρώτη επένδυση, η δεσμευτική επένδυση, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Ποια αεροδρόμια έχουν προβλήματα ασφάλειας;

Θα τα λύσουμε τα προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε δημοσίως για αυτά. 

Υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία σας για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Εμείς είμαστε μια εταιρεία που εκμεταλλεύεται αεροδρόμια. Ευχαρίστως θα επένδυα εγώ και σε ξενοδοχεία, αλλά αυτή δεν είναι η δουλειά μας. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Χαίρομαι όμως γιατί συζητάω με αεροπορικές εταιρείες και μας έχουν προσεγγίσει και επενδυτές ξενοδοχειακών μονάδων.Έχω επισκεφτεί όλα τα νησιά, εκτός από ένα – συυγνώμη για αυτό - και είχα πολύ καλές συνομιλίες με τους ξενοδόχους και τις ενώσεις ξενοδόχων. Όλοι μας είπαν: «Παρακαλούμε ελάτε. Χρειαζόμαστε τις υποδομές. Χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές“!

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

Είμαι αισιόδοξος, πάντα ήμουν αισιόδοξος. Πιστεύω στην Ελλάδα. Σίγουρα είναι σωστό να παίρνεις μέτρα όσο δύσκολο και να είναι, αλλά είναι το ίδιο σημαντικό να γίνονται επενδύσεις. Μόνο οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας. Όχι η εξοικονόμηση. Πρέπει και τα δύο να πηγαίνουν μαζί. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα το γεγονός ότι παραμένουμε τόσο δεσμευμένοι και ότι πιστεύουμε σε αυτήν την επένδυση. Να επενδύσουμε πραγματικά, γιατί κάθε ευρώ που επενδύουμε δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας, στον κατασκευαστικό τομέα και στον κλάδο του εμπορίου, στη γαστρονομία κλπ. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αφήστε μας να ξεκινήσουμε. 

Άρα δεν βλέπετε κάποιο ρίσκο με το Ευρώ…

Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ και θα συνεχίσει να ανήκει στο Ευρώ.


– TEΛΟΣ–

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη κάνοντας κλικ εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τη Fraport Greece και τα περιφερειακά αεροδρόμια: 

Σχετικά με το έργο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων – Μία επωφελής επένδυση και για τα δύο μέρη: 

•    Το έργο των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί μία μεγάλη ιδιωτική επένδυση και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Παρέχει σημαντικές δυνατότητες για οφέλη για τον κλάδο του τουρισμού και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετούν τα αεροδρόμια και τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την όμορφη Ελλάδα κάθε χρόνο.

•    Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνή κλάδο του τουρισμού, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αποτελούν μία πύλη ζωτικής σημασίας σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της χώρας. Τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας περιλαμβάνουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Άκτιον, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Όλα αυτά τα αεροδρόμια υποδέχτηκαν συνολικά περισσότερους από 23 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2015 συνολικά (ετήσια αύξηση 6%). Το 73% αυτών των επιβατών αποτελούν διεθνείς ταξιδιώτες. 

•    Στις αρχές του 2013 το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε ένα διαφανή, διεθνή διαγωνισμό για δύο παραχωρήσεις, 40-ετούς διάρκειας, για τη λειτουργία, τη συντήρηση και ανάπτυξη 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία Fraport-Όμιλος Κοπελούζου συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε<

Νομικές Πληροφορίες| Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων| Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων| Πολιτική Cookies| Χάρτης Ιστοσελίδας