Προστασία της άγριας ζωής στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης των αεροδρομίων διαχείρισης της Fraport Greece
Ενημέρωση των πυροσβεστών στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» για τον ασφαλή χειρισμό των ερπετών
Εντυπωσιακά ήταν τα συμπεράσματα από την εκπαιδευτική ημερίδα την οποία παρακολούθησαν οι πυροσβέστες του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» σχετικά με τη διαχείριση των φιδιών. Τα φίδια, συνιστούν άγρια, προστατευόμενα ζώα τα οποία μάλιστα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ισορροπία ενός υγειούς περιβάλλοντος.
Η Fraport Greece, έχοντας αναλάβει την επέκταση, αναβάθμιση, ανάπτυξη και διαχείριση 14 αεροδρομίων της χώρας, πορεύεται από τον Απρίλιο του 2017, προσηλωμένη στη δέσμευσή της για χρήση αειφόρων πρακτικών που σέβονται τα οικοσυστήματα.. Στο πλαίσιο αυτό, πυροσβέστες του ελληνικού πυροσβεστικού σώματος που στελεχώνουν τον Πυροσβεστικό Σταθμό του Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», υποδέχτηκαν τον κ. Ηλία Στραχίνη*, βιολόγο-ερπετολόγο, γνωστό στο ευρύ κοινό από την εκπομπή «Άγρια Ελλάδα» στην ΕΡΤ3.
Ο κ. Στραχίνης, στη διάλεξή του, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη των φιδιών για τη χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο. Τα φίδια προστατεύουν τις καλλιέργειες, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη δημόσια υγεία, διότι τρέφονται με ζώα όπως τρωκτικά, έντομα και αρθρόποδα, που μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο. Επίσης, ουσίες από το δηλητήριο των φιδιών βρίσκουν εφαρμογή στην παρασκευή φαρμάκων.
Στη συνέχεια, ο κ. Στραχίνης εστίασε συγκεκριμένα στα φίδια του νομού Θεσσαλονίκης και στα είδη που μπορεί να συναντήσει κανείς στον υπαίθριο χώρο του αεροδρομίου. Αναφέρθηκε στον ασφαλή χειρισμό τους, τους τρόπους απομάκρυνσής τους όταν αυτά βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους και τις κατάλληλες ενέργειες σε περίπτωση δηλητηριώδους δήγματος.
Σύμφωνα με τον γνωστό ερπετολόγο, τα φίδια δεν πρόκειται να επιτεθούν ποτέ σε οτιδήποτε δεν αποτελεί τροφή γι’ αυτά. Πρόκειται για «παρεξηγημένα» ζώα, αφού τα περισσότερα φίδια της χώρας μας είναι μη δηλητηριώδη και εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ακόμα και οι Οχιές, το μοναδικό είδος που συναντάμε στην Ελλάδα και φέρει ισχυρό δηλητήριο, δεν είναι επιθετικές και δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο φημολογείται. Το δάγκωμά τους αντιμετωπίζεται σήμερα με επιτυχία και χωρίς επιπλοκές στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.
Με γνώμονα τη συνεχή εκπαίδευση και εξέλιξη των εργαζομένων στα αεροδρόμια, η διάλεξη βιντεοσκοπήθηκε και διανεμήθηκε στο προσωπικό των Πυροσβεστικών Σταθμών όλων των αεροδρομίων που επιχειρεί η Fraport Greece.
* Ο Ηλίας Στραχίνης είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και δημιουργός της ιστοσελίδας www.herpetofauna.gr. Ερευνητικά ο κ. Στραχίνης ασχολείται με τη βιολογία, τη γενετική, την εξέλιξη, την οικολογία και τη χαρτογράφηση των ερπετών και αμφιβίων της Ελλάδας . Παράλληλα, είναι φωτογράφος άγριας ζωής και παρουσιαστής της εκπομπής "Άγρια Ελλάδα" στην ΕΡΤ3, η οποία μας ξεναγεί στην όμορφη ελληνική φύση.